Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A végjáték

Úgy néz ki, hogy a forró nyár felgyorsítja az egészségügy rothadásának folyamatát, mindezzel pedig el is indítja a végjátékot. Az évtizedek óta tartó beleszarás gyümölcse lassan megérik, és csak összedől az a rendszer, amely a jelenlegi állapotában teljesen fenntarthatatlan.

Lassan, de biztosan eljutunk odáig, hogy amit a politika nem mert felvállalni, megteszi a rendszer önmaga, és először kórházi osztályok, majd végül kórházak is bezárnak.

#egeszsegugy #osszeomlas #apolohiany #orvoshiany #mentok

A kép illusztráció! Fotó: Ujvári Sándor

Ahogy ez már el is kezdődött a szakdolgozói hiány miatt a Jahn Ferenc Kórházban, ahol a sajtóhírek szerint a nővérek az IKEA-ba mentek át sokkal jobb fizetésért és nyugodtabb munkakörülményekért, a kórház helyett. Én rendkívül örülök, hogy az Aldi/Lidl nem tervezett komolyabb beruházást ebben a térségben, hiszen akkor az orvosok is simán átültek volna akár pénztárosnak is az ottani bérekért, na meg persze az ügyelet- és felelősség mentes munkáért. Aztán persze az is lehet, hogy az egész egy profi médiahekk, és tényleg a festés miatt zárt be az egyik belgyógyászati osztály részlege, ahogy a Népszava ezt megírta.

Hogy mi az igazság, most már aligha fog kiderülni, hiszen a kórház is beleállt a felújítási sztoriba. Az azonban biztos, hogy többen jól jártak a belgyógyászati részleg felújításával, hiszen így, vagy úgy, de felújítják ezt a részleget, jól jártak persze a festést végző szakik is, hiszen komoly munkát kaptak, és végül nagyon jól járt maga az IKEA, hiszen most már mindenki tudja, hogy Soroksáron új áruházuk nyílt. Csak a betegek nem jártak jól, hiszen nyilvánvalóan nekik kell a történetet megszenvedni és a kórházi kezelés helyett nyaralni menniük. Ugyanis az egészségügyi államtitkár szerint azért került sor most a felújításra, mert a betegek úgyis nyaralni mentek. 

Itt érezhető, hogy Ónodi-Szűcs Zoltán soha életében nem dolgozott orvosként kórházi osztályon, és fogalma sincsen a betegellátás szezonális ingadozásáról. Ugyanis nyáron tényleg elmennek nyaralni, de nem a betegek, hanem a hozzátartozók, és ilyenkor valamit csak tenni kellene a demens, szenilis nagyival. A megoldás pedig nem az, hogy magukkal viszik, hanem az, hogy keresnek egy kórházi osztályt, ahová bedughatják egy-két hétre, amiből csurran cseppen a főorvosnak is. Tehát ebben az időszakban inkább növekedik a belgyógyászati felvételek száma, mint csökken.

De talán az igazság már nem is annyira fontos, hogy végül is miért került bezárásra a Jahn Ferenc Kórház osztálya, valóban a festés miatt, vagy ennek más oka van, az ápolóhiány enélkül is jól érezhető.

Amit a Jászberényi Kórház főigazgatójának pénteki bejelentése a szoljon.hu-nak is igazolt,  mégpedig az, hogy a nővér- és asszisztensi létszám kritikus szinten van, és alig van olyan osztályuk, ahol ne lenne orvoshiány. Azt is elmondta, hogy folyamatosan létszámproblémái vannak, és a fiatal orvosok eltűntek a rendszerből. Az osztályok működtetése pedig komoly nehézségekbe ütközik, ezért részlegeket zár be ideiglenesen a nyáron. És végül ami már a szokásosnál is komolyabban jelzi a rothadás előrehaladását, az az tény, hogy a Jászberényi Kórházban lemondott egy osztályvezető főorvos. Ez pedig nem jelent mást, minthogy önként lemondott a saját kis privilégiumairól, nyilván azért, mert ezzel szemben igen komoly terheléssel kell szembenéznie.

Már éppen leírtam, hogy ez igen, itt kezdődik minden probléma megoldása, hogy egyáltalán beszélünk róla, amikor a bátor nyilatkozat után gyorsan jött a finomítás és a cáfolat is, nyilván azután, hogy a kórház főigazgatóját a szőnyeg szélére állították.

Hasonlóan optimistán látja az egészségügyi államtitkár a helyzetet, sőt hurráoptimizmusában még azt is gyorsan elsorolja, hogy az elmúlt hét évben mennyi mindent tettek például a mentőszolgálatért, 500 új mentőautót adtak át, mentőállomásokat újítottak fel (uniós pénzből), és mekkora mértékben emelkedik a mentődolgozók bére. 

Ezzel szemben a valóság az, hogy persze, rengeteget tettek a Mentőszolgálatért az elmúlt 7 évben, például úgy költöttek el 4.1 milliárd uniós forrást a mentésirányítás korszerűsítésére, hogy ennek szinte semmi látszata nincs, a mentésirányítás működése botrányosabb, mint valaha. És persze sikerült olyan mentőautókat vásárolni, amelyekből ki kell tolni a beteget légútbiztosításhoz. Aztán még sikerült úgy felemelni a mentősők bérét, hogy most már eléri a kötelező bérminimum szintjét is, azaz azt az összeget, amelyet a kezdő, érettségivel rendelkező munkavállaló is megkap, és amely béremelés oly sikeres volt, hogy az ellen a mentés történetében először mentek tüntetni a mentődolgozók.
Végül, de nem utolsó sorban, sikerült az elmúlt hét évben immár a negyedik főigazgatót is kinevezni a Mentőszolgálat élére, úgy, hogy a négyből három teljesen alkalmatlan kóklernek bizonyult. Azaz úgy próbálták stabilizálni a Mentőszolgálat működését, hogy átlag nem egészen két évente kirugdosták az amúgy kétszemélyes KFT-k vezetésére is alkalmatlan vezetőket.

Ez itt a siker, és az egészségügyben minden rendben is van, amíg nem találkozunk vele. 

De most tényleg úgy tűnik, hogy a végjáték a kezdetét vette, és ezt a kormányzati struccpolitika erősen elősegíti. Még mindig nem beszélünk a problémákról, még mindig nem tudjuk valójában mekkora is az orvoshiány, ugyanis egy orvos több helyen is dolgozik és senkinek sincsen fogalma arról, hogy ki van kint és ki van bent. A meglévő orvoshiányt még az is fokozza, hogy azt a kevés orvost is, aki még rendelkezésre áll, sikerül úgy elosztanunk, hogy mindenki csak veszít a helyzeten. Egymástól 10-30 kilométerre tartunk fenn párhuzamos kapacitásokat, úgy hogy a legmagasabb szintű egészségügyi ellátás csak igen keveseknek adataik meg. Ebben a rendszerben a valós humán erőforrás igény jóval magasabb, mint kellene lennie. Ugyanis, ha minden saroknál kórházat akarunk fenntartani, ahhoz sarkonként kell orvosokat rendelnünk és ügyeleti ellátást is biztosítanunk. Ez a humán erőforrás igény pedig sokszorosa annak, mint amire valóban szükség lenne. 

Teljesen világosan látszik, hogy ennyi kis kórházat ennyi orvossal és nővérrel nem lehet fenntartani és nincs is erre szükség. Ugyanis a néhány nagy központi kórházak közé a kisebb településközpontokon nem kórházakat, hanem nappali, egynapos egészségközpontokat kellene létrehozni. Ezekben a központokban szinte majdnem minden olyan ellátást megkapnának a betegek, amelyekre egyébként most is képesek ezek a kis kórházak, azzal a különbséggel, hogy csak nappali ellátást biztosítanának. A komolyabb eseteket a jobban felszerelt, magasabb képzettségű személyzettel ellátott központi kórházakban látnák el. 

Ez jelentené az igazi fenntartható fejlődést, hiszen kevesebb orvossal, ápoló személyzettel, hatékonyabb és a betegek számára biztonságosabb ellátást lehetne nyújtani. 

Persze mindez csak álom, mert ha ez megvalósulna, sok-sok NER huszár kórházigazgató, menedzsment tag és még több kiskirály osztályvezető főorvos veszítené el a saját kis szemétdombját, ezért inkább marad minden, még akkor is ha nincs orvos, vagy ápoló, mert itt nem a betegről szól a rendszer, hanem a hálapénzről, a sok kis szemétdombról, a megélhetési érdekképviseletekről és persze az ezt lehetővé tevő szaktárca megélhetési vezetőiről.

De a rothadás már szagot eresztett és nyáron komoly ellátási zavarok várhatóak majd, országosan már júliustól a szabadságolások megkezdésekor, amit még majd megfejel a vizes vb extra orvos -és ápoló igénye.

Mindenesetre azt már bátran elmondhatjuk, hogy az egészségügyi béremelés jól sikerült, hiszen szemmel láthatólag megállt az elvándorlás, Éger, Cser és a többi szervilis, megélhetési érdekvédő kihúzhatja magát, legalábbis a mátrixban. Mert a  valóság ezzel éppen ellentétes, még akkor is, ha az EMMI minisztere szerint itt is minden rendben van, akárcsak a Karcagi Birkafőző Fesztiválon. Ahol a birkapörkölt felkerült az egészséges étkek közé, és ahol a birkapörkölt szimbolizálja az EMMI teljes portfólióját.

Tovább

Etikai vizsgálat indul az Orvosi Kamara elnöke ellen

Nem képzelhető el az egészségügy megújulása anélkül, hogy a jelenleg még regnáló megélhetési vezetők, mint a Magyar Orvosi Kamara vezetőjének, vagy a megélhetési szakszervezeti vezető Cser Ágnesnek ne kelljen számot adniuk a szervezetük gazdasági működéséről és arról a rombolásról, amit szervilitásuk  következményeképpen az egész ágazat elszenvedett.

#etikaiviszgálat #orvosikamara #égeristván #etikivétség #hálapénz

Fotó: HVG.hu  http://img2.hvg.hu/image.aspx?id=7c080220-9b66-41b9-8385-dfd67a9844c0&view=7fcefbf8-ac48-4ee6-aef5-32203afa118c

Éger István, a Magyar Orvosi Kamra elnöke 14. éve tölti be az elnöki pozíciót, anélkül, hogy ez valaha is bármiféle előnnyel járt volna az egészségügyben dolgozók és maga a rendszer számára. Pozícióját és hatalmát arra használta, hogy fedezze saját maga és vezetőtársai megélhetését. 

Pragmatizmusát gyakorlatilag az az egy programpont jellemezte, hogy a mindenkori kormányzat adjon több pénzt az egészségügy számára, de soha sem lépett fel az egész ellátórendszert feszítő olyan alapvető problémáival szemben, mint a hálapénz. Valószínűleg hatalmát az a szűk orvoslobbi legalizálta, amely a hálapénzrendszernek köszönheti erejét és befolyását is. 

Ezért kezdeményezem dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnökének etikai vizsgálatát, ugyanis megsértette az Etikai Kódex II.15 1-es pontjának az előírását, amely szerint “Minden orvosnak az erkölcsi kötelessége, hogy mindent megtegyen a hálapénz visszaszorítása illetve végleges megszüntetése érdekében”. Éger István ennek pont az ellenkezőjét tette kamarai elnökként és semmiféle hatékony, vagy előremutató megoldást nem javasolt az eltelt csaknem másfél évtizedben a hálapénz megszüntetése ellen.

Ezzel a magatartásával Éger István megsértette továbbá az Etikai Kódex II.18. 1-es pontját is, amely szerint “Az orvosnak minden megnyilvánulásában biztosítani kell orvostársai megbecsülését és orvosi tevékenység iránti bizalmat” 

Az orvosi hivatás társadalmi megbecsültsége soha ilyen mélyen nem volt, mint manapság, amiért egyértelműen felelős a Magyar Orvosi Kamara és vezetése. Emlékezzünk csak azokra a társadalmat súlyosan feszítő etikai vétségekre, mint a veszprémi nőgyógyász, az RTL Klub által lebuktatott, betegeinek szexuális ajánlatokat tevő orvos, vagy az nőgyógyász, aki műtőhasználati díjat kért a sürgősségi császármetszés után. Sem ezekben a nyilvánvalóan aljas és orvoshoz nem méltó esetekben nem nyilvánított a Kamara ki világos és tisztességes álláspontot, sem egyéb más esetekben sem. Az Éger István által vezetett Kamara még az ilyen felháborító és széles társadalmi réteget is felkavaró eseteket is megpróbálta szőnyeg alá söpörni, ezzel is tovább rontva az orvostársadalom társadalmi megbecsültségét, valamint erősen erodálva a Magyar Orvosi Kamara hírnevét. Így Éger István többször és folytatólagosan is megsértette az Etikai Kódex II.27. 4-es pontjában foglaltakat “Etikátlan más orvos vagy egészségügyi szolgáltató, valamint a Magyar Orvosi Kamara és bármely más orvosi szakmai szervezet, annak szerve, tisztségviselője szakmai vagy személyes jó hírnevének alaptalan rontására alkalmas bármilyen közlés.”

Ezen etikai vétséget és a már említett II:18. 1-es pontjába foglalt vétséget Éger István tovább fokozta azzal, hogy a veszprémi nőgyógyász ügyében többször is félretájékoztatta a sajtót arról, hogy indult-e és ha igen, mikor, etikai vizsgálat az érintett orvos ellen. Erről a HVG írt egy kiváló összefoglalást. Azonban Éger István hazudott abban a kérdésben is, amely fizetésére vonatkozott, hiszen ő maga azt állítja, hogy a fizetése 14 éve szerepel a honlapon. Az igazság ezzel szemben az, hogy 2011-ben is csak annak hatására volt hajlandó a fizetését megismertetni, hogy egy kamarai tag perrel fenyegette. Majd idén is azután vált elérhetővé, hogy közérdekű adatigénylési pert nyújtottam be - többek között - annak érdekében, hogy Éger fizetését megismerhessük, amit az RTL Klub Házon Kívül című műsora feldolgozott és bizonyított is. 

Éger István megsértett még legalább egy pontot az Etikai Kódexből.

Ugyanis Éger István a Magyar Orvosi Kamara sajtótájékoztatóján 2017. június 13-án folyamatban levő etikai ügyről nyilatkozott, amelyre az etika eljárás alávont személy (jómagam) nem adott felmentést. Márpedig az Etikai Kódex II.18 5-ös pontja szerint: “Ha egy ügyben felmerül az etikai vétség gyanúja vagy vizsgálat folyik, és a média más, az ügyben érintett orvos magatartásáról, tevékenységéről, hibáiról, stb. nyilatkozatot kér, a konkrét ügyet érintően nem mondhat véleményt a feltételezett szakmai hibáról vagy etikai vétségről a vizsgálat lezárása előtt”

(Szeretném leszögezni, hogy az idézett tartalmak helyesírási hibái pontosan úgy találhatóak meg az Etikai Kódexben, ahogy kimásoltam őket.)

Azonban az etikai vizsgálaton túl fontos, hogy tisztában legyünk magának az Etikai Bizottság tagjainak feddhetetlenségével is. Azt már előző posztomban jeleztem, hogy az Etikai Kollégium (az a szervezet, amely etikai útmutatásai alapján dolgozik a Kamara és az Etikai Bizottság) tagjai között van náci gondolkodású, de vajon mi igaz az Országos Etikai Bizottság tagjaira nézve? (A tagok névsora az alábbi nyilvános linken itt megtekinthető, ha ez eltűnne, az alább látható képen is.) 

#etikaiviszgálat #orvosikamara #égeristván #etikivétség #hálapénzÉppen ezért kérek mindenkit, hogy jelezze privát üzenetben, ha adott, vagy tudomására jutott, hogy a Magyar Orvosi Kamara Országos Etikai Bizottságának bármely tagja fogadott el, vagy várt el hálapénzt kezelésekért, műtétekért. A válaszokat csak és kizárólag e-mailen küldjék meg a történettel együtt az elhetomok@gmail.com címre, vagy küldjék meg üzenetként az Élhető Orvosi Kamaráért Facebook oldalon.

És még valami, kérem töltsék ki azt a petíciót is, amely megkérdezi az Etikai Bizottsági tagoktól a viszonyukat a hálapénzzel, ez már csak azért is fontos, mert van olyan Etikai Bizottsági tag, aki maga is szorgalmazza a petíció aláírását, a tisztánlátást. Ne hagyjuk őt cserben! Petíció ITT KLIKK!

Ugyanis az egészségügy nem rólunk, orvosokról szól, hanem elsősorban a betegekről, akikkel partnerként együtt dolgozva tudunk csak gyógyulást elérni, ezért a változást Önöknek is akarni kell, mert egyedül nem megy!

Tovább

Így néz ki egy etikai vizsgálat az Orvosi Kamaránál, első rész

Azt már eddig is lehetett tudni, hogy a Magyar Orvosi Kamara megsértéséért, gazdálkodási adatok kikéréséért és a MOK elnöke fizetésének megismertetésért etikai vizsgálat jár, míg pusztán a betegek átveréséért, vagy megkárosításáért, zsarolásásért esetleg maximum egy ejnye-bejnye.

#égeristván #cserágnes #magyarorvosikamara #etikaivizsgálat #deklaráció

MTI Fotó: Kovács Attila

Miután kikényszerítettem a Magyar Orvosi Kamarától, hogy nyilvánossá tegyék az elnök, Éger István fizetését és kényelmetlen kérdéseket tettem fel a MOK gazdálkodásával kapcsolatba, sőt ezen adatokat a TASZ segítségével perrel kívánjuk megismerhetővé tenni, azonnal etikai vizsgálatot kaptam a nyakamba. Azt azonban, hogy pontosan ki és mivel panaszolt be csak a közelmúltban ismerhettem meg, ugyanis hiába kértem március vége óta, hogy küldjék el az ellenem felhozott vádpontokat, ezt csak a már konkrét tárgyalásra szóló idéző végzés keretében tették meg, amely levél tartalmát egy nappal a kitűzött eljárás megindítása előtt ismertem meg. Így értelemszerűen kértem a tárgyalás elnapolását, de legalább megismerhetem a panaszosokat és a panaszokat. 

#égeristván #cserágnes #magyarorvosikamara #etikaivizsgálat #deklaráció

#égeristván #cserágnes #magyarorvosikamara #etikaivizsgálat #deklaráció

Nem meglepő módon maga a Magyar Orvosi Kamara 14 éve regnáló, igazi megélhetési vezetője, Éger István  panaszolt be a már megjelent blogbejegyzéseim tartalma miatt:  “Magyar Orvosi Kamara olyan, mint egy koszos, koros, rozsdás autó,  sok helyen már átsejlik a rozsda és ha azt megkapargatjuk, könnyen leválhat az egész fenéklemez, van ahol pedig csak a glett tartja már egyben. Szinte bárhova nyúlok, bármelyik részét nézem a gazdálkodásnak, az egyik ámulatból a másikba esem. Hiszen olyan nagyvonalúan szórják a tagok befizetett pénzét, hogy az már azt a látszatot kelti, mintha a befizetéseket és az állami támogatást a saját maguk ellátására kapnák, a megélhetésükre. Nehéz másként magyarázni azt a tényt, hogy egy tíz alkalmas újság megjelenésére évenként 118 millió forintot költ az Orvosi Kamara, azaz minden megjelenés közel 12 millió forintba kerül.”

Vagy például a HVG-ben megjelent portré interjúban tett kijelentésem miatt: “Személy szerint nem várok sokat attól az etikai bizottságtól, amelynek elnöke az egyik hálapénzzel leginkább fertőzött szakterületről jön és a hálapénz rendszerében szocializálódott. “

De a legérdekesebb, az az, hogy az egészségügy Rosa mamája, az igazi megélhetési szakszervezeti vezető, Cser Ágnes is bepanaszolt. Neki az alábbi blogbejegyzéseim nem tetszettek: klikk, klikk. Mondjuk ezt megértem. De az is önmagáért beszél, hogy Cser a beadványa szerint a róla szóló blogbejegyzésekről úgy értesült, hogy a Mentődolgozók Önálló Szakszervezetének elnöke, Toma Lajos mutatta meg neki. Az a Toma Lajos, aki a 90-es évektől kezdve ül a mentősök nyakán, mint egy kitartott papagáj, komoly és mérhető eredmények nélkül. Ő maga pontosan ugyanolyan megélhetési szakszervezeti vezető, mint barátnője, Cser Ágnes, vagy Éger István kamarai elnök. Összenőtt, aminek össze kell. És igen, nekik kéz a kézben köszönhetik az egészségügyi dolgozók azt a megbecsültséget, ami a mostani létüket jellemzi, és  szintén nekik köszönhetik azt a komoly és méltányos béremelést, ami miatt a mentősök nemrég az utcára vonultak. 

Őszintén szólva én azon csodálkozom, hogy mind a Cser-, mind a Toma-féle szakszervezetnek vannak még létező tagjai, bár az is igaz, hogy a jelenlegi szabályozás szerint annyi tagot vallanak be, amennyit nem szégyellnek, mert ezt senki sem ellenőrzi.

Visszatérve Cser Ágnes vádjaira, az nem más, mint egy sima polgári peres eljárás, de semmiképpen nem etikai ügy, hiszen Cser Ágnes nem orvos, így nem is kollégám (szerencsére), de még betegem sem volt soha, ami alapján engem bepanaszolhatna az Etikai Bizottságnál. Ez pontosan olyan, mint amikor a szomszédomat a melegebb éghajlatok felé terelem a fűkaszájával vasárnap délután, talán neki is etikai eljárást kellene kezdeményeznie? De, persze ezt Csernek, mint annyi mást is illene tudnia, hiszen ő állítólag ügyvéd.

Mindeközben pedig az Éger által vezetett Orvosi Kamara Deklarációt tett közzé. Nyilván érezték, hogy valamerre mozdulni kell, haladni kell a korral, vagy kórral. És sikerült egy olyan axióma csomagot összeállítaniuk, megfelelően coelhos módon, amit Égernél klasszikusan komolyabb szakemberek már évek óta sulykolnak, mindezt úgy tálalva, mintha most találták volna fel a Maslow-piramist. Ahhoz kevés kétség férhet, hogy maga a szerző(k) karakter után kapta a javadalmazását, hiszen az egész anyag túlnyújtott, felesleges töltelékszöveggel kitöltött. Őszintén csodálom azt is, hogy az egész anyag számítógépen és nem írógépen készült, mert egyes részeit írhatták volna az ötvenes években is.

De mégis, még mindig jobb később, mint soha, jó reggelt MOK! Végre hajlandóak releváns kérdésekkel is foglalkozni, vagy ez is a csak a jól megszokott látszattevékenység? Kérdésként azért komolyan felmerül, hogy Éger István - a megélhetési kamara vezető és Kamarája - mégis mit csinált az elmúlt 14 év alatt, amióta kamarai elnök? Persze eltekintve azon károktól, amit regnálása és szervilitása már eddig is okozott az egészségügy számára. 

És akkor vissza a Deklarációval furcsán egy időben kezdődő etikai eljárásra. Magyarország alaptörvénye a következőképpen szól: 

“Mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához.”

És szerintem ennyi!

Tovább

Az államtitkár esete a medvével és a szarral

Amikor mentőápolóként először fenyegettek meg fegyverrel még nem gondoltam, hogy majd a magyar igazságszolgáltatás azt találja kimondani, hogy a mentőzés az annyira veszélytelen szakma, hogy a parkolóőrt, vagy  a közterület-felügyelőt előbb illeti meg veszélyességi pótlék, mint a kivonuló mentődolgozót. Márpedig a Kúria szerint a mentősnek nem jár veszélyességi pótlék.

De azt sem gondoltam volna, hogy sorozatban lesz az Országos Mentőszolgálatnak olyan vezetése, amely számára problémát jelent a nettó és a bruttó összeg közötti tartalmi és fogalmi különbség. Márpedig nagyon úgy néz ki, hogy a jelenlegi főigazgató eddigi tapasztalata nem terjedt ki az előbbi fogalmak megértésére, mert rendre keveri őket. Mással kevésbé magyarázható az az érvelés, amit a sajtónak mantra-szerűen ismételget a mentős-fizetésekkel kapcsolatban, szerinte ugyanis a mentődolgozók már annyit keresnek és visznek haza, mint a bruttó fizetésük, vagy még annál is többet. Sőt, egy reggeli tv-interjúban azt találta nyilatkozni, hogy “185 ezer forint bruttónál kevesebbet senki nem visz haza” Ezzel mindössze két baj van, egyrészt bruttót senki nem visz haza, mert a nettó bért szokás itt hazavinni. Másrészt ez az összeg nem több, mint a kötelező bérminimum, (amit Gizike is megkap a bérszámfejtésen) az 161 ezer forint bruttó, és a 24 ezer forintos bruttó sürgősségi pótlék. Ez utóbbi -miután nem alapbér- pedig bármikor visszavonható, így csak és kizárólag a kormányzat jókedvén múlik ennek folyósítása. Hogy tisztába tegyük, ezek az összegek is csak 110-120 ezer nettó fizetést jelentenek. Persze, ahogy az idő közelített az egyik legnagyobb mentős szakszervezet, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége által szervezett és még másik négy szakszervet által támogatott mentőstüntetéshez, úgy növekedett a mentősök bére is az államtitkár és a főigazgató szerint. Mára ez már bőven 200 ezer forint felett van egy átlag mentődolgozót illetően, naná, hogy virtuálisan. Ugyanis a hozzám elküldött bérlapok alapján egészen más összeg összeg tűnik elő az állami ködösítésből, és ez bizony nettó 120 körül havi fizetést jelent.

Mentők tüntetés EMMI nem érti Ónodi-Szűcs Zoltán Csató Gábor Mentős fizetés Tüntetnek a mentők

Fotó: MTI, Koszticsák Szilárd

Aztán még azt is találta mondani a fenti interjúban a főigazgató, hogy majd ő is személyesen lemegy a tüntetők közé, hogy beszélgessen velük. Érted! Le az Olimposzról, Zeuszként a helótákhoz! 

Na, ezt az ígéretet nem sikerült betartani, hiszen főnöke, az egészségügyi államtitkár pontosan a szerdán 14 órára meghirdetett mentőstüntetés időpontjára szervezett rá egy sajtótájékoztatót szintén a mentőkről, ahová hivatalos volt az ijedtségtől fejét kapkodó főigazgató is. Igen, jól értik pont arra az időpontra találta ki nagy bátran az EMMI, hogy elkezdje magyarázni a bizonyítványát, valamint ismét elmantrázhassa a hazugságát - miszerint a mentődolgozók több, mint 200 ezret visznek haza (azt a fentiek miatt már nem tudom, hogy ezt ők bruttó-nettóban, vagy nettó-bruttóban gondolták-e) - mint amikor a mentődolgozók tüntetése kezdődött.

Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár e húzása annyira szánalmas volt, hogy a még vele szimpatizáló újságírók is csúfondárosan kiröhögték. Amit aztán csak tetézni tudott azzal, hogy az általa tartott sajtótájékoztatón nagy bátran azt is előadta, hogy ő bárkivel leáll vitatkozni, “számháborúzni”, de a jelek szerint ezt is csak szép távolról, és csak úgy ha ő beszélhet, hiszen ha nem így lett volna, akkor talán megjelent volna a mentősök tüntetésén a Markó utcában, és nem szervezett volna ezzel egy időben sajtótájékoztatót az államtitkárságra. Pont úgy viselkedik, mint az egyszeri kamaszgyerek, aki bár verekedne és próbálná az erejét, de ehhez túl gyáva, végül célpontnak kiválaszt egy kicsi, szemüveges srácot, és azt is hátulról veri nyakon.

Azt eddig is tudtuk, hogy az EMMI minisztere pont annyira érti az általa felügyelt területet, mint Trump  a környezetvédelmet, de hogy egészségügyi államtitkára is ék egyszerűséggel érti meg a folyamatokat, miközben a legkisebb ellenállástól is teletolta a gatyáját, az még a sokat látott sajtónak is sok volt. 

Mert olyanokat talált mondani a rászervezett sajtótájékoztatóján- talán zavarában -, hogy “sem az irányt, sem a szándékot, sem pedig az eredményeket nem szabad tőlünk elvitatni”, amit  tökéletesen alátámaszt az is, hogy kétévente lecserélik az alkalmatlanabbnál alkalmatlanabb igazgatókat (Csatót is nemsokára válthatja a jelenlegi, hasonlóan alkalmatlan, ám szintén nyírségi  orvosigazgató). Meg persze az is Ónodi-Szűcs igazát "bizonyítja", hogy éppen azt az egy főigazgatót sikerült nagyon gyorsan eltávolítani, akit az állomány éppen elfogadott, és aki azt az életpályamodellt is kidolgozta, amit éppen most a tüntetésen kérnek számon a mentődolgozók. Tehát az irány tekintetében a mentősöknek nincsen már kétségük, talán pont ennek kifejezésesképpen mentek ki az utcára tüntetni.

Megértem én persze azt is, ha pár száz mentőstől tele lesz a gatya, mert a végén még úgy járnak  az EMMI-ben, mint a jól ismert viccben a székely fiú, aki megkérdezi az apját, hogy “Na aztán, medve támadás esetén mi is a teendő? - mire az apja: Gyorsan meg kel dobálni a medvét szarral! Na de, hol találok szart éppen akkor? Nyugi, ha medve van, lesz szar is!
Szóval valahogy éppen így viselkedett az államtitkár és a főigazgató, kéz a kézben próbálták meg a szart dobálni, mert rémálmaikban mentő helyett medvét láttak, ami pedig - már sokadszorra mondom - nem játék!

Tovább

Bemutatkozás

Dr. Kunetz Zsombor MBA, egészségügyi szakértő, rendszerfejlesztő. Oxyologus szakorvos 1995 óta foglalkozik mentéssel. Az Országos Mentőszolgálat Motoros Mentő projekt alapítója és vezetője, majd a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. orvosigazgatója 2005- 2010-ig. A légimentés szakmai vezetőjeként az összes egészségügyi képzésért, oktatásért felelt. Advanced Life Support (ALS) és European Pediatric Life Support (EPLS) provider. Aeromedical Crew Resource Management és Helicopter Emergency Medical Service (HEMS) oktató.


MBA képesítését a Szent István Egyetemen szerezte. Később a magán szektorban az Istenhegyi Magán Klinika Zrt. vezetője, az IT tagja. Jelenleg szabadúszó orvos, tanácsadó, egészségügyi szakértő, rendszerfejlesztő.


Facebook oldal

Röntgen

blogavatar

Látlelet a magyar egészségügyről

Facebook

Utolsó kommentek

Címke felhő

Nem tartozik címke ehhez a bloghoz!

Feedek

Feedek