Nincsen semmi meglepő abban a sajtóhírben, miszerint az a veszprémi onkológust, akit a bíróság is jogerősen elítélt azért, mert életmentő műtétekért is 150 ezer forintnyi hálapénzt követelt, a Magyar Orvosi Kamra Veszprém Megyei Területi Szervezetének Etikai Bizottsága is tovább hagyja működni. (Az orvos a HVG cikke alapján egy ejnyebejnyével megúszta a büntetést.)

Az Orvosi Kamara így működik, simán belefér a keretekbe az is, hogy olyan tagot választanak Etikai Kollégiumi tagnak, aki arra a hírre, miszerint Németországban nagyon népszerű Hitler fő műve, a Mein Kampf, azzal a bejegyzéssel reagál, hogy “valami megmozdult”. Az Etikai Kollégium az orvosok morális, erkölcsi útmutatásáért felelős, ez a szervezet készíti az orvosok/fogorvosok Etikai Kódexét is, amely a tisztességes betegellátást lenne hivatott  szabályozni. Ilyen tagokkal.

Magyar Orvosi Kamara náci eszmék Etikai Kollégium felmentés veszprémi nőgyógyász Éger István

Egy orvos, vagy fogorvos még akkor sem gondolkodhat így, ha történetesen a migránsokat is aknazárral próbálná távol tartani, mint egy másik kommentjéből kiderül.

Magyar Orvosi Kamara náci eszmék Etikai Kollégium felmentés veszprémi nőgyógyász Éger István

Szégyen lenne ez akkor is az orvostársadalomra nézve, ha ezt csak egy orvos/fogorvos gondolná így, azonban ezeket a magvas gondolatokat a Magyar Orvosi Kamara Etikai Kollégiumának egy tagja tette nyilvánossá. Annak az Etikai Kollégiumnak a tagja, ami az orvosi hivatás erkölcsi és morális kérdései felett hivatott őrködni, annak az Etikai Kollégiumnak a tagja náciszerű, ami erkölcsi útmutatásokkal kell segítse az orvosok/fogorvosok munkáját! Az orvosi/fogorvosi szakma segítő szakma, olyan hivatás, amit az ember azért végez, mert örömet okoz a számára, ha másokon segíteni tud, vissza tudja adni az életét, vagy az egészségét. Sokan ezért vagyunk ezen a pályán és még itthon. Ebbe sikerült belehánynia az Orvosi Kamara Etikai Kollégiumának a tagjának, amit az Éger által vezetett Kamara tett lehetővé! 

Talán nem meglepő, de az Éger István által vezette Magyar Orvosi Kamara morális válsága mögött  felsejlik maga Éger István és az elnökség felelőssége is. Persze könnyű a mögé a tény mögé bújni, hogy itt választott tisztségviselők vannak, akiket - az amúgy egyáltalán nem aktív - tagság választ meg. Azonban a jelenlegi közállapotokért igenis a Kamara vezetését terheli a felelősség, ugyanis ha a Kamara vezetése nem a fizetése maximalizálását tekintette volna elsődleges feladatának, hanem az orvosi munka megbecsültségének elérését, már réges-régen kizárta volna a tagjai közül a veszprémi nőgyógyászhoz hasonló köztörvényes bűnözőket. És olyan Etikai Bizottságokat hoztak volna létre, amelyek a hasonló szerecsenmosdatásban a legkevésbé lettek volna partnerek. Persze ezekhez az Etikai Bizottságokhoz olyan Etikai Kollégiumok is szükségesek lennének, ahol a náci eszmék reklámozása nem lenne szalonképes egy tag esetében sem, hanem valódi etikai  munkát végeznének. Segítek, például a hálapénz visszaszorítása ellen.

Nos, ennek tükrében igazán semmi, de semmi csodálkozni való sincs az említett etikai ítélet abszurdításán, ahogy abban sem, hogy jelen sorok írója etikai vizsgálat elé néz, mert a Magyar Orvosi Kamarát és annak elnökét, illetve működését kritizálta (ja, még mindig nem küldték meg számomra a vádpontokat). Csodálom, hogy Mengele kísérleteit még nem rehabilitálta és engedélyezte a Magyar Orvosi Kamara.

Egy Orvosi Kamarában nem lehet szempont valaki vallási hovatartozása, vagy pártpreferenciája sem. A Kamara egykori alelnökét sem azért vádolta a lemondatott Felügyelő Bizottság, mert a Jobbik parlamenti képviselője volt és a Jobbik egészségügyi miniszterjelöltje is, hanem azért, mert belenyúlt a mézesbödönbe, a Kamara kasszájába. Az ügy érdekessége továbbá, hogy azt a Felügyelő Bizottságot lemondatták és a megvádolt alelnököt tették meg Felügyelő Bizottsági elnöknek.

A fenti “etikai” minták juttaták el a Magyar Orvosi Kamarát és tagokat oda, ahol most vannak. Ezért pedig egyértelműen felelősség terheli az Orvosi Kamara vezetőjét, Éger Istvánt és a teljes elnökséget is. Ha szeretnénk, hogy megváltozzon az orvosok megbecsültsége, akkor azt egy megújult, tisztességes Kamarával érhetjük csak el, ahol nem sikk, ha valaki náciszerű, ahol az etika és morál az valóban az, amit ezen szavak jelentenek, ahol a mézesbödön a tagok javát szolgálja, ahol a Kamara elnök nem egy szervilis megélhetési vezető, aki számára a saját megélhetése fontosabb, mint az orvosok megbecsültsége, ahol nem fordulhat elő az, hogy köztörvényes bűnözőket pátyolgatunk, ahol valós küzdelem folyik a hálapénz és az orvosi megbecsültség érdekében és ahol a beteg és annak az érdeke az első!

Éger Istvánnak le kell mondania a teljes vezetéssel együtt és megyei szinten is új választásokat kell kiírni, nem holnap, még ma!