​​​​Magyar Rákellenes Liga egészségügy

Meglehetősen érdekes módon kér pénzt - adónk egy százalékát - a Magyar Rákellenes Liga, vádlottként, már-már bűnösként állítva be a rákbetegeket.

Kíváncsi lennék, hogy Esterházy elítélt - hiszen nyilvánvalóan bűnős, ha meg merészelt halni hasnyálmirigyrákban - mit írt volna erről a Hasnyálmirigy naplójában. Vagy Somló Tamás hogyan értékelte volna betegen ezt az kuncsorgást az egy százalékért? Nyilván a helyén és leginkább le sem szarták volna. Azonban az mégiscsak felháborító, hogy a kampány mögött orvos, onkológus áll, aki vélhetően találkozott már egy-két rákbeteggel és ismerheti ezen betegek félelmeit, szorongását. Az egész videó meglehetősen nyomasztó hangulatú, ami különösen érzékenyen érintheti a rákbetegeket, hiszen sokuk számára a holnap is bizonytalan lehet. Ha valamire, erre biztosan nincs szüksége a betegeknek és ezt onkológusként illene tudnia a Magyar Rák Liga elnökének, dr. Bittner Nórának. A kialakult helyzetet azonban csak fokozni sikerült a Mokkában tett nyilatkozatával az elnök asszonynak. Pontosan olyan volt, mint aki helyből idióta, még nekifutás sem kell a cél és a jelző eléréséhez. Mintha kedvenc miniszteremtől balog embertelen minisztertől (nem véletlen a kis b) tanulta volna a prédikáció mesterfogásait, aki a tragikus buszbaleset kapcsán - ahol gyerekek és felnőttek égtek bent a buszban - tűzkeresztséget emleget. 

Ugyanis dr. Bittner Nóra azzal találta menteni a helyzetet - bár szerinte amúgy a videó rendben van - hogy a WHO 2013 tanulmánya szerint a 100 ezer lakosra vonatkoztatott daganatos megbetegedések halálozási átlaga Európában 163, addig Magyarországon  ez a szám 263. Azaz Magyarországon 100 ezer emberből százzal több hal meg évente daganatos (rákos) megbetegedésben, mint Nyugat-Európában. És ha ez nem is lenne elég, még büszkén hozzáteszi, hogy ennek az oka a korai szűrés és felismerés hatékonyabb volta. Azaz a legkevésbé sem a beteg tehet arról, hogy méltóztatik-e meghalni egy-egy daganatos megbetegedésben, hanem az egészségügyi jelen állapota és a ráfordított pénz és lehetőség, aminek itthon azért eléggé híjján állunk. Tehát még szerinte sem igaz a videó sugalmazása, hogy csak és kizárólag az egyén a felelős a betegségéért, hanem sokkal inkább a megelőzés és ennek lehetősége, ami ugye itthon fényévekre van egy normál egészségügytől. 

Persze, értem én, hogy mit akartak, talán egy olyan ütős, figyelemfelkeltő videót, mint például ez a már-már klasszikus ír reklám, ami a biztonságos közlekedésre hívja fel a figyelmet. A különbség azonban az, hogy míg az ír kampányfilm profi módon készült, addig a a Rákellenes Liga filmje meglehetősen házi kivitelt sejtet. Ja és még valami, az ír videó nem sért méltóságot, mint a rákos beteget vádlottként beállító magyar. 

Az egész valahogy úgy sikerült, hogy a Magyar Rákellenes Liga is, mint Balog embertelen miniszter, az ajtókeretet is berúgva kopogtatnak. Igaz ez még akkor is, ha mi magunk és főleg Magyarországon vastagon beleszarunk a kockázatokba (jelen sorok írójával egyetemben) és sokszor mindent megteszünk egy-egy krónikus betegség összeszedéséért. De akkor sem lehet ilyen kegyetlen módon arcul vágni azokat, akik az életükért küzdenek és minden pozitív energiára szükségük van. Pláne nem akkor, amikor sokszor fogalmunk sincs, hogy egy-egy rákbetegséget mi okozza pontosan. 

Megdöbbentő hatást nem itt és nem így kell kiváltani, hanem olyan reklámokkal amik szembesítik a fogyasztót a rossz szokásaival, de nem rúg bele a már megbetegedettekbe, mert ezzel éppen ellenkező célt ér el. 

“Épp jön György. Micsoda gyönyörű lapátkeze van. És mekkora dagadó erek!Az Isten is kemoterápiára teremtette.” Esterházy Hasnyálmirigy napló